Wereldwaterdag: het moment om wakker te worden

Artikel: 22.03.22, Amsterdam, Wendy Klaasse

Je flesje bijvullen, even douchen, een wasje draaien. Drinkwater lijkt zo vanzelfsprekend. Toch zijn er, terwijl je dit leest, 2 miljard mensen op de wereld die geen water in de buurt hebben.

Daarom is 22 maart, wereldwaterdag, hét moment om aandacht te vragen voor schoon drinkwater. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Houd deze pagina in de gaten voor updates van ons werk en dat van onze partners rondom wereldwaterdag. 

Water Wake-Up Call

Je hoort dagelijks over de klimaatcrisis. Over CO2-uitstoot, vliegschaamte en fossiele brandstoffen. Maar wist je dat klimaatverandering ook enorme impact heeft op ons water? De klimaatcrisis zorgt voor een rampzalige wereldwijde watercrisis. En vooral vrouwen en meisjes in Afrika en Azië zijn hiervan de dupe.

Het goede nieuws is dat er nog iets aan te doen is. Maar dan moeten we wel de watercrisis serieus op de agenda zetten. Met de Water Wake-Up Call trekken we aan de bel om - met name de overheid - in actie te laten komen. We willen dat we gaan van loze beloftes naar een eerlijk internationaal beleid en onze verantwoordelijkheid nemen.

Trek jij ook aan de bel voor water? 

Belangrijke brief: message in a bottle

Voor wereldwaterdag zijn wij afgereisd naar Den Haag om namens het WASH SDG Consortium aan het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een message in a bottle aan te bieden. Investeren in water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH) is cruciaal voor een duurzame, eerlijke en gezonde sociaal-economische ontwikkeling. Vandaag de dag hebben nog steeds 1 op 4 mensen geen toegang tot schoon drinkwater en de helft van de wereldbevolking heeft geen toegang tot een veilig toilet. Nederland is een waterland en een voorvechter voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) 5, 6 en 13 rondom gendergelijkheid, WASH en klimaatadaptatie.

Het WASH SDG consortium is een samenwerking van 11 Nederlandse organisaties die hun krachten hebben gebundeld om toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen voor de meest kwetsbare groepen in zeven landen in Afrika en Azië te verbeteren. Met succes. Ondanks de COVID-19 pandemie zijn we op schema wat betreft onze doelstelling om het gebruik van veilig drinkwater duurzaam te verbeteren voor ten minste 450.000 mensen, sanitaire voorzieningen te verbeteren voor ten minste 2 miljoen mensen en hygiëne voorzieningen te verbeteren voor 1,6 miljoen mensen. 

Veerle Ver Loren van Themaat, Director Partnership Development bij Simavi (rechts) biedt de Dopper met de message aan aan Karin Roelofs, hoofd water departement ministerie (links).

Wandelen voor Water op wereldwaterdag

Veel basisscholen gaan op wereldwaterdag de uitdaging aan en zetten zich in voor Wandelen voor Water. Ze lopen met de hele klas of de met de hele school 6 km om geld op te halen voor water voor  leeftijdsgenootjes in Afrika en Azië. Zo ook de Rivers International School uit Arnhem. Zij liepen met met 3 klassen door park Sonsbeek.

Een week lang water

In Nepal werken we samen met onze partner Dopper al jaren om een van onze grootste dromen dichterbij te laten komen: de toegang tot veilig drinkwater verbeteren voor mensen die dit het hardst nodig hebben. 

Al vanaf de eerste waterfles die werd verkocht, heeft Dopper gedoneerd aan de Simavi waterprojecten in Nepal. Ze zijn onderdeel van het WASH project. Door het installeren van waterpunten en toiletten, hebben duizenden, zelfs tienduizenden Nepalezen nu betere toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

In Nepal wordt wereldwaterdag niet een dag gevierd, maar staat het thema water zelfs een hele week lang centraal.

Toeval of niet?

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer