Seks voor water: hoe zit dat precies? De meest gestelde vragen
De petitie Stop Seks voor Water van Simavi roept bij veel mensen vragen op. Waarom halen die mannen geen water als het zo onveilig is? Waarom gaan vrouwen en meisjes niet naar de politie? Waarom doet de lokale overheid niets? Waarom beheren vrouwen de waterpunten niet? Wat heeft watergebrek te maken met sextortion? Wij zetten de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje.
Waarom moeten vrouwen en meisjes water halen als het zo onveilig is?
Een vraag die vaak gesteld wordt is waarom mannen niet gewoon water halen als het zo gevaarlijk is voor vrouwen en meisjes. Het antwoord is dat in veel landen water halen voor het huishouden traditioneel een vrouwentaak is. Mannen houden zich hier niet mee bezig, maar bijvoorbeeld wel met vee voorzien van water. Dit soort tradities laten zich niet zomaar veranderen.
Een belangrijke stap is al om er samen voor zorgen dat vrouwen en meisjes water dichterbij huis krijgen en daarmee minder tijd kwijt zijn aan het halen van water en hun veiligheid niet hoeven te riskeren. Ondertussen is het versterken van de positie van vrouwen en het tegengaan van geweld tegen vrouwen ook belangrijk. Bij die aanpak betrekken we ook de mannen.
Waarom gaan vrouwen en meisjes niet gewoon naar de politie?
Er zijn verschillende redenen waarom slachtoffers van sextortion (seksuele chantage) vaak niet naar de politie gaan, denk bijvoorbeeld aan:
• Schaamte: Veel slachtoffers voelen zich beschaamd en schuldig over de situatie en willen dit niet met anderen delen, zelfs niet met de politie.
• Angst: Sommige slachtoffers zijn bang voor represailles van de dader, zoals verdere intimidatie of van hun omgeving. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat in sommige gebieden vrouwen en meisjes de autoriteiten wantrouwen om dit probleem aan te pakken.
• Onwetendheid: Sommige slachtoffers zijn zich niet bewust van hun rechten en de mogelijkheid om hulp te krijgen van de politie.
Waarom doet de lokale overheid niets tegen sextortion?
Juist omdat slachtoffers van seksuele afpersing hier vaak niet over praten en niet naar de politie stappen, is er weinig aandacht voor dit probleem. Daarom is het belangrijk dat er meer aandacht voor sextortion komt en er meer onderzoek naar gedaan wordt.
Op basis daarvan kunnen overheden worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden en hun beleid. Onderdeel van de projecten van Simavi is om lokale gemeenschappen en lokale organisaties te ondersteunen bij het ter verantwoording roepen van lokale en nationale overheden.
Waarom beheren vrouwen de waterpunten niet?
Waar vrouwen de waterpunten beheren, is minder vaak sprake van machtsmisbruik en afpersing, zo blijkt in de praktijk. Maar dit komt nog niet vaak voor. Het is daarom belangrijk dat vrouwen meer machtsposities (gaan) bekleden binnen de gehele watersector. Momenteel worden zij hierin namelijk nog achtergesteld. Veel van onze partners lobbyen dan ook om vrouwen op leidinggevende posities te krijgen.
Wat heeft klimaat en watergebrek met sextortion te maken?
Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de beschikbaarheid van schoon drinkwater. Door toenemende waterschaarste worden bestaande problemen groter en is er meer ruimte voor machtsmisbruik.
Vrouwen en meisjes hebben soms geen andere keus dan om seks te ruilen voor water. Hoe groter de schaarste, hoe groter de kans dat vrouwen onder druk worden gezet om seks te hebben voor water.
Als vrouwen toegang hebben tot voldoende en schoon water, zijn ze minder afhankelijk van mannen die ze dwingen tot seks in ruil voor water. Het verbeteren van de toegang tot water en sanitaire voorzieningen is daarom een essentiële stap om sextortion te voorkomen en aan te pakken.
Teken nu de petitie
Seks moeten hebben in ruil voor drinkwater. Het gebeurt, en het is onacceptabel. Wij vinden dat iedereen, overal ter wereld veilig toegang moet hebben tot drinkwater. Water is een mensenrecht en mag nooit worden ingezet als middel van afpersing, corruptie of sextortion. Vrouwen en meisjes moeten beschermd worden tegen de extreme gevolgen van de klimaat- en watercrisis. Onze petitie Stop Seks voor Water gericht aan de Special Rapporteur van Verenigde Naties is één manier om hieraan bij te dragen.