Nieuwe stappen in Kenia om sextortion aan te pakken
Sextortion officieel strafbaar stellen. Een coalitie van maatschappelijke organisaties en vrouwelijke parlementariërs in Kenia maakte zich daar de afgelopen maanden hard voor. Het is een belangrijke stap in de strijd tegen sextortion, een vorm van corruptie waarbij seksuele gunsten worden geëist in ruil voor toegang tot essentiële diensten zoals water.
Hoe bestrijd je een misstand waarover niets in de wet is opgenomen? Dankzij de inspanningen van maatschappelijke organisaties zoals de African Civil Society Network for Water and Sanitation (ANEW) and Kenya Water and Sanitation Network (KEWASNET), beide partners van Simavi, is er steeds meer aandacht voor de seksuele afpersing van vrouwen. Sareen Malik, directeur bij ANEW: ‘Via de watersector kunnen we mensenrechten en menselijke waardigheid bevorderen.’ Die boodschap bereikte de afgelopen maanden in Kenia ook de politiek.
Vrouwelijke parlementsleden kwamen in actie om de wetgeving aan te scherpen. In april bood parlementariër Esther Passaris, namens een delegatie vrouwen, een petitie aan om sextortion strafbaar te stellen. Ze benadrukte dat de huidige wetten onvoldoende zijn om deze specifieke vorm van misbruik aan te pakken, en dat nieuwe wetgeving nodig is om rechtvaardigheid te waarborgen voor de vele slachtoffers die dagelijks met deze vorm van corruptie te maken hebben.
Deze ontwikkelingen markeren een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen gendergerelateerd geweld en corruptie in Kenia. De betrokkenheid van zowel maatschappelijke organisaties als politieke leiders onderstreept de groeiende erkenning van sextortion als een ernstig probleem dat om dringende actie vraagt. Als deze wetgeving wordt aangenomen, zou dit niet alleen een signaal zijn van de toewijding aan gendergelijkheid van de Keniaanse overheid, maar ook een belangrijk precedent scheppen voor andere landen in de regio die met vergelijkbare problemen te maken hebben.
Internationale actie nodig
Daar moet ook de petitie aan bijdragen die Simavi is gestart om op internationaal niveau aandacht te vragen voor de praktijk van seks in ruil voor water. Deze petitie richt zich op de special rapporteur van de Verenigde Naties voor water en sanitatie. De rol van de Special Rapporteur is om wereldwijd te monitoren hoe het universele mensenrecht op toegang tot water en sanitatie wordt uitgevoerd. Hij ontvangt klachten en komt op basis daarvan in actie. Er worden landenmissies uitgevoerd, waarbij landen persoonlijk bezocht worden door de Special Rapporteur. Die doet ter plekke onderzoek en voert gesprekken met verschillende mensen en maatschappelijke organisaties. Deze onderzoeken leiden tot aanbevelingen voor overheden.
Sabine Brusse, campagneleider: ‘In veel landen met een gebrek aan goede watervoorzieningen en een ongelijke positie voor vrouwen komt sextortion voor. Er moet meer onderzoek komen naar het specifieke probleem van seks voor water, en wij vragen de Special Rapporteur voor water en sanitatie van de Verenigde Naties om ervoor te zorgen dat dit op de radar komt van overheden en waterorganisaties wereldwijd.’
‘De ontwikkelingen in Kenia zijn een mooie stap voorwaarts en laten zien hoe belangrijk het is om de druk uit te oefenen. De aanbevelingen van de Special Rapporteur bieden maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen de kans om overheden te informeren en de druk op te voeren.’