Internationale Klimaatcoalitie roept regering op rechtvaardigheid centraal te stellen op COP29

Artikel: 01.10.24, Bakoe, Azerbeidzjan

Hoe zorgen we ervoor dat gemeenschappen wereldwijd in staat zijn om te leven met de gevolgen van klimaatverandering? Daarover zal het gaan tijdens COP29, de klimaattop van de Verenigde Naties die op 11 november van start gaat in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.  

De Internationale Klimaatcoalitie, een netwerk van maatschappelijke organisaties (onder andere Simavi, CARE Nederland, Mercy Corps, Action Aid, Women Engage for a Common Future, Oxfam Novib) die zich inzetten voor ambitieuze en eerlijke klimaatactie, heeft een aantal belangrijke prioriteiten voor de Nederlandse regering op een rij gezet.

Rechtvaardig klimaatfinancieringsdoel

Hoog op de agenda in Bakoe staat het vaststellen van een nieuw en rechtvaardig klimaatfinancieringsdoel. Landen in het Mondiale Zuiden worden het hardst getroffen door klimaatverandering, terwijl ze hier historisch gezien maar heel beperkt aan hebben bijgedragen. De Internationale Klimaatcoalitie vindt dat de Nederlandse regering – in aansluiting op wetenschappelijk onderzoek en de aanbevelingen van de Verenigde Naties – zich hard moet maken een mondiaal gezamenlijk doel van minstens $1 biljoen per jaar, waarbij prioriteit gegeven wordt aan subsidies boven leningen.

De Internationale Klimaatcoalitie roept de Nederlandse regering op om klimaatrechtvaardigheid centraal te stellen in een gezamenlijke position paper.

Cruciale rol vrouwen en meisjes

Een andere prioriteit van de Nederlandse regering moet zijn om ambitieuze doelen vast te leggen in het Europese en het nationale klimaat- en energieplan, waarbij de mensen met lage inkomens worden beschermd. Ook zou de regering zich in moeten zetten voor publieke financiering voor adaptatie, oftewel het aanpassen aan klimaatverandering, die prioriteit geeft aan de belangen van vrouwen, lokale gemeenschappen, werkenden en ecosystemen. Tot slot moet de regering erkennen dat vrouwen en meisjes een cruciale rol spelen in de aanpak van klimaatverandering en er zorg voor dragen dat er afdoende publieke financiering beschikbaar komt voor kwetsbare groepen die voor de private sector niet interessant zijn.

Esin Erdoğan, NGO-vertegenwoordiger voor COP29: ‘Klimaatverandering kunnen en moeten we niet alleen nationaal aanpakken. Nederland heeft alle belang bij ambitieuze klimaatactie en heeft de kans om in Bakoe, via de Europese Unie, een leidende rol te spelen en de impact van haar historische emissies recht te zetten.’

Meer lezen over de prioriteiten voor klimaatrechtvaardigheid op COP29?

Doneer

En investeer daarmee in gezonde gemeenschappen.
Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer