16 Days of Activism Against Gender-Based Violence: aandacht voor sextortion voor water

Artikel: 25.11.22, Amsterdam, Wendy Klaasse

Waarschuwing: dit artikel bevat content over (seksueel) geweld

Geweld tegen vrouwen en meisjes blijft de meest voorkomende mensenrechtenschending ter wereld en treft meer dan 1 op de 3 vrouwen - een cijfer dat de afgelopen tien jaar grotendeels ongewijzigd is gebleven.

16 Days of Activism Against Gender-Based Violence

Wereldwijde crises en conflicten intensiveren bovendien het geweld tegen vrouwen en meisjes verder, zo verergert ook klimaatverandering alle vormen van gendergerelateerd geweld. Daarom starten op 25 november 16 Days of Activism Against Gender-Based Violence: 16 dagen van wereldwijde actie rondom gendergerelateerd geweld. Ook Simavi neemt deel aan deze internationale campagne door aandacht te vragen voor seksuele intimidatie, dwang en geweld die gebeurt door een gebrek aan toegang tot water en sanitatie.

Feiten

Wereldwijd wordt 1 op de 3 vrouwen geconfronteerd met huiselijk of seksueel geweld

1 op de 4 mensen heeft geen toegang tot veilig drinkwater

In 8 op 10 huishoudens zijn vrouwen en meisjes verantwoordelijk voor het halen van water als het water thuis niet toegankelijk is

Water als constante bron van angst, trauma en psychologisch leed

In Kenia neemt geweld tegen vrouwen een wel heel extreme vorm aan: vrouwen en meisjes worden onder druk gezet om seks te hebben in ruil voor een eerste levensbehoefte: water. In de informele nederzetting Kibera is water een schaars goed en zijn de waterpunten in handen van nietsontziende kartels die puur oog hebben voor het maken van winst. Vrouwen en meisjes staan daardoor uren in lange rijen omdat er simpelweg niet voldoende of geen toegang is tot water of een veilig toilet.

Bovendien riskeren ze (seksueel) geweld, dwang en intimidatie. Veel jongens die de waterpunten bemannen en het geld in ontvangst nemen, maken misbruik van hun machtspositie. Ze openen de kraan bijvoorbeeld alleen voor meisjes die ze kennen of die hen al bepaalde gunsten hebben verleend. Thuiskomen zonder water is geen optie. Je moeder stuurt je dan direct weer het huis uit om ergens anders naar water te gaan zoeken, zelfs als het avond is. Dit maakt vrouwen extra kwetsbaar. Meisjes vervallen hierdoor in zulk extreem gedrag als het hebben van seks voor water.

Onveiligheid bij toiletten en douches is een ander groot probleem. In Kibera hebben de meeste golfplaten huizen geen toilet of douche waardoor meisjes genoodzaakt zijn om van openbare toiletten en douches gebruik te maken waar ze ook nog eens voor moeten betalen. Meisjes hebben bij deze toiletten regelmatig te maken met seksuele intimidatie door de jongens die het geld voor de toiletten en douches in ontvangst nemen. Zo is water een constante bron van angst, trauma en psychologisch leed geworden.

Cecilia Ayot toont solidariteit met schoolmeisjes tijdens een demonstratie tegen gendergerelateerd geweld

Cecilia Ayot geeft niet op tot seks in ruil voor water tot het verleden behoort

De Keniaanse politica Cecilia Ayot is een van de dappere vrouwen die opkomt voor de rechten en veiligheid van vrouwen en ze besloot te vechten voor de rechten van haar kiezers door de strijd aan te gaan met de waterkartels die deze gruwelijkheid in stand houden. Helaas kwam haar dit duur te staan; ze verloor haar politieke zetel. Nicera Wanjiru van Vice Versa interviewde haar voor Simavi. Lees hoe Cecilia belooft niet op te geven totdat seks in ruil voor water tot het verleden behoort in het volledige interview op onze site.

Simavi en geweld in de context van water en sanitatie

Vrouwen en meisjes moeten kunnen genieten van hun recht op water zonder te hoeven vrezen voor hun fysieke of emotionele welzijn. In de meeste sloppenwijken moeten ze hun huis in het holst van de nacht verlaten, lange afstanden lopen en uren in de rij staan bij de weinige beschikbare waterpunten, alleen maar om dit kostbare goed te bemachtigen.

Helaas worden deze plaatsen beheerd door mannen en jongens met een ongezond machtsgevoel die seksuele handelingen vragen aan vrouwen in ruil voor water. Vergeet niet dat de afstand tussen hun huis en deze plekken niet heel veilig is, zowel overdag als 's nachts. Dit zijn allemaal risicofactoren voor vrouwen en meisjes; het risico om te worden lastiggevallen, verkracht, ontvoerd of onder druk te worden gezet om seks te hebben voor water.

Simavi brengt dit probleem onder de aandacht door onderzoek te doen in Oeganda, Bangladesh en Nepal en degelijk bewijs te leveren van de onderliggende oorzaken van geweld tegen vrouwen en meisjes in de context van water en sanitatie. Preventie is een structureel onderdeel van alle programma's waaraan we werken. Hier wordt op toegezien door ervoor te zorgen dat voorzieningen en diensten veilig zijn voor vrouwen, door een ruimte te bieden waar ze veilig kunnen praten over waar ze mee worstelen, door genderrollen op huishoudelijk en gemeenschapsniveau te bespreken en door ervoor te zorgen dat meisjes ‘nee’ kunnen zeggen tegen sextortion.

Spreek je uit tegen geweld

Geweld tegen vrouwen is alomtegenwoordig, maar het is niet onvermijdelijk, tenzij we zwijgen. Taboes rond gendergerelateerd geweld zorgen ervoor dat daders ongestraft blijven en voorkomen dat vrouwen en meisjes de hulp krijgen die ze nodig hebben: minder dan 40 procent van de vrouwen die met geweld te maken krijgen, zoekt hulp van welke aard dan ook. Laat deze vrouwen en meisjes weten dat je achter hen staat. Versterk bijvoorbeeld hun stemmen door (onze) verhalen te delen op social media met #16Days, of steun het werk van Simavi met een donatie of kijk bij deze post van de Verenigde Naties wat je nog meer kunt doen.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer