Waterbewuster leven? Begin in je kledingkast

Verhaal: Amsterdam door Astrid van Egmond

Wil jij waterbewust(er) leven? Bijvoorbeeld door minder water te gebruiken. We hebben tips verzameld om op een laagdrempelige manier mee te helpen om water te besparen. In dit artikel lees je over water besparen ‘in je kledingkast’.

Bespaar water in je kledingkast

De klimaatcrisis is een watercrisis, dat is de boodschap van onze Water Wake-Up Call waarmee we - met name de overheid - willen wakker schudden. Zo'n 90% van alle milieurampen is watergerelateerd: steeds meer landen lijden onder extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, cyclonen en droogte. 

Maar onze levensstijl beïnvloedt ook de watervoorraad wereldwijd. Daarom geven we je tips over hoe je zelf op verschillende plekken (in huis) water kunt besparen en zo ook verantwoordelijkheid kunt nemen voor voldoende beschikbaarheid van schoon water.

Geen kraan in je kast, maar toch een belangrijke plek om water te besparen.

Nu zul je ongetwijfeld geen kraan in je kast hebben, maar toch is dit een plek waar je veel water kunt besparen. Voor de productie van textiel is water nodig, en voor de teelt van katoen en andere vezels ook grond. Volgens de Europese Unie gebruikte de wereldwijde textiel- en kledingindustrie in 2015 naar schatting 79 miljard kubieke meter water. Dat is enorm veel water. En dat terwijl er voldoende manieren zijn om aan (leuke) kleren te komen, zonder een beroep te doen op de watervoorraad. 

Kledingruil

Heb je ook van die kledingstukken in je kast: er is niks mis mee, maar je bent er zo op uitgekeken dat je het nooit meer draagt? Dan is een kledingruil(feestje) een mooie uitkomst. Niet alleen kun je je eigen kast ontdoen van ongewenste kleren, maar kun je ook dat toffe kledingstuk van een goede bekende scoren. Organiseer zelf een kledingruil met deze tips. Of ga naar een georganiseerde kledingruil.

Vintage kleding of kringloopwinkel

Tweedehandswinkels zijn niet meer weg te denken uit ons systeem. Zeker als je kinderen hebt zijn dit ideale plekken om op zoek te gaan naar tweede- of misschien wel derdehands pareltjes. Vaak tref je veel uniekere items aan dan in de grote winkelketens. Bezoek een fysieke winkel of kijk naar tweedehands online, bijvoorbeeld via Vinted.

Kleding repareren of upcyclen

Waarom zou je weggooien wat nog gemaakt kan worden? Breng je kleding bijvoorbeeld (vaker) naar de kledingmaker. Of laat je inspireren door deze dertig naai-hacks en probeer of je zelf met naald en draad je kledingstuk nog kan redden.

Wil je nog een stukje creatiever? Dan is upcyclen misschien iets voor jou. Recyclen betekent letterlijk; hergebruiken. Upcyclen is de hippere variant en daarmee leuk je je verouderde items op. Via de website van Young en Fair vind je leuke tips om kleding weer nieuw leven in te blazen

Wat levert waterbesparing op?

Als je een paar grote besparingen doorvoert, dan bespaar je al gauw tienduizenden liters water per persoon per jaar. Maar zeker ook de kleinere besparingen leveren veel op. Zoals we hierboven laten zien, gaat het niet alleen om drinkwater maar ook om je levensstijl. Het winnen en zuiveren van water vergt enorm veel energie en we kunnen daar met z'n allen wat aan doen.

Met deze tips kun je jouw waterfootprint verkleinen. Alleen of samen met je gezin kun je de uitdaging aangaan. Ook kun je helpen door je handtekening te zetten voor de Water Wake-Up Call. 

Draag bij aan de oplossingen voor de watercrisis.

Doneer