HER Climate Stories | Het verhaal van Sâmia Biruany

Verhaal: Sâmia Biruany, Amazone

De gevolgen van klimaatverandering raken de levens van vrouwen wereldwijd harder dan mannen. Daarmee verergert de klimaatcrisis genderongelijkheid. Juist vrouwen kunnen het verschil maken. En dat doen ze ook! Tijdens HER Film Festival ging daarom een bijzondere serie portretten in première over drie activistes die opkomen voor hun gemeenschappen: HER Climate Stories. Een co-productie van Simavi en Cinetree.

De natuur biedt veerkracht

Mensen die het minst bijdragen aan klimaatverandering worden vaak het hardst getroffen door de gevolgen hiervan. Dat weet ook Sâmia Biruany maar al te goed. Zij behoort tot de Huni Kuin, een inheems volk uit de Amazone in Brazilië. Zij is de leider van Mawa Isa, een vrouwencollectief dat de boodschap van vrouwelijk leiderschap en kracht verkondigt. Diezelfde vrouwelijke kracht vindt Sâmia in het bos. “Alle rijkdom en welvaart die wij hebben komt uit het bos”. Dat bos moet dan ook beschermd worden. Volgens Sâmia voelt haar volk zich vaak over het hoofd gezien, terwijl ontbossing en klimaatverandering hun bestaan ernstig bedreigd. Haar hoop voor de toekomst? “Meer vrede en bescherming, voor mens en planeet”.

Wie is Sâmia Biruany?

Sâmia Biruany is leider van Mawa Isa, een vrouwencollectief uit Pinuya Village. Biruany is een pionier in het bestuderen en faciliteren van spirituele werken. Als boodschapper van de vrouwelijke kracht van het bos veroverde ze haar ruimte in een gebied dat voorheen alleen door mannen werd gedomineerd, en verenigde en versterkte ze de Huni Kuin-vrouwen. De afgelopen jaren heeft ze de wereld rondgereisd, haar kracht meegebracht en vrouwen geïnspireerd waar ze ook gaat. Ze is een genezer en haar krachtige stem draagt ​​de schoonheid en betovering van het bos.

Draag bij aan de oplossingen voor de watercrisis.

Doneer