In Bangladesh is de watercrisis goed zichtbaar

Verhaal: Bangladesh

De bewoners in het Satkhira-district staan letterlijk zeven maanden per jaar tot hun enkels in het water. De vrouwen uit dit artikel hebben dagelijks continu te maken met de gevolgen van de overstromingen en cyclonen. Van huidziektes tot aan de slangen die komen schuilen.

Waterstress in Bangladesh

De klimaatcrisis heeft de wijk in het Satkhira-district ongeschikt gemaakt voor gezinnen om te wonen. Bewoners hebben al meer dan 10 jaar last van wateroverlast, zonder vooruitzicht op een oplossing voor het probleem. 

Als gevolg van de wateroverlast kunnen mensen hun huis niet verlaten, kunnen kinderen niet naar school, moeten vrouwen en meisjes – die vaak verantwoordelijk zijn voor het halen van water - langere afstanden afleggen om toegang te krijgen tot veilig water en zijn toiletten beschadigd.

Jahanara Begum

Huis op palen

De crisis raakt vrouwen het meest. Hosne & Jahanara helpen de bewoners om hun huizen te verhogen waardoor de dreiging van het opkomende water afneemt. Daarnaast worden de sanitaire voorzieningen verhoogd om veilig naar het toilet te kunnen gaan en het drinkwater veiliger te kunnen maken.

“Slangen dringen ons huis binnen door de wateroverlast. We hebben te maken met huidziektes, kou, hoestaanvallen. Tien tot twaalf jaar geleden hadden we dit probleem niet. Dit probleem is te wijten aan klimaatverandering.” – vertelt Hosne.

Hosne Ara informeert haar gemeenschap hoe ze kunnen inspelen op de overstromingen

De waterproblemen zijn van iedereen

Veel te weinig hoor je de verhalen van mensen die nu al te maken hebben met waterproblemen veroorzaakt door klimaatverandering, of hun oplossingen. Bijna nooit hoor je dat al het water op de wereld met elkaar te maken heeft. En dat we er allemaal verantwoordelijk voor zijn. Jij, ik, de vrouwen in Bangladesh, Rutte, je buurvrouw, alle bedrijven wereldwijd en alle regeringsleiders. Samen is het antwoord. Door samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen.

Het is een trieste realiteit dat, hoewel 's werelds meest kwetsbare landen het minst hebben bijgedragen aan de klimaatverandering, zij het meeste risico lopen door de negatieve effecten ervan en het minst zijn uitgerust om het te weerstaan en zich eraan aan te passen. Bovendien heeft de COVID-19-crisis ertoe geleid dat mensen hun baan zijn kwijtgeraakt, waardoor ze nog kwetsbaarder zijn voor wateroverlast, huidziekten, ongedierte en meer.

Jahanara en Hosne gaan van deur tot deur met hun informatie

De klimaatverandering is hier

In Nederland kennen zijn we sinds afgelopen zomer nog meer bekend geraakt met overstromingen en hoge rivieren. Stel je voor dat dit 7 maanden per jaar is. De vrouwen uit Bangladesh hebben hier ruim 10 jaar mee te maken. Overstromingen nemen toe in combinatie met extreme weersomstandigheden. Deze worden veroorzaakt door klimaatverandering en zorgen voor hevige regenval met veel meer water dan in het verleden.

De gevolgen van de klimaatcrisis zijn heel duidelijk: we steven af op een ongeëvenaarde wereldwijde watercrisis, met zowel te kort (droogte) als teveel (overstromingen) als kapot (watervoorzieningen). De ramp is geen toekomstscenario maar al een dagelijkse realiteit, HIER en NU.

Jouw handtekening voor een Water Wake-Up call aan de Nederlandse overheid.

 Met de Water Wake-Up Call willen aan de bel trekken en zorgen dat er bewustwording komt dat de klimaatcrisis een watercrisis is, dat hier budget voor wordt vrijgemaakt en er transparantie is over de klimaatfinanciering. En dat er geluisterd wordt naar de mensen die de gevolgen van de watercrisis ervaren. Dat de kennis, vaardigheden en het leiderschap van vrouwen als Hosne en Jahanara en lokale organisaties op het gebied van klimaatactie moeten worden benut, zodat er ruimte ontstaat voor de stem van vrouwen en meisjes in relevante discussies en besluitvorming op lokaal en (inter)nationaal niveau. 

Water Wake Up Call

Met de actie willen wij aangeven dat het niet allemaal onheilspellend is. Want met de juiste maatregelen, kan erger worden voorkomen. Dit jaar vindt in Afrika – een van de continenten die het meest kwetsbaar is voor klimaatverandering – de COP27 (klimaatconferentie) plaats. Overheden kunnen meer natuurgerichte oplossingen uitvoeren in samenwerking met lokale bewoners en deze oplossingen opnemen in internationale klimaatafspraken

Draag bij aan de oplossingen voor de watercrisis.

Doneer