Hoe klimaatactivisme vrouwen in Kenia stimuleert om de politiek in te gaan

Verhaal: Anita Soina, Kenia

Op 9 augustus gaat Kenia naar de stembus. Een aantal kandidaten hoopt dat klimaatactivisme hen gaat helpen om een zetel te bemachtigen.

Door Lillian Mutavi (communication and external engagement officer)

Met haar 22 jaar is Anita Soina de jongste kandidaat voor het parlement. Ze strijdt om de parlementszetel in Kajiado North bij de komende verkiezingen.

Foto via Anita Soina

Hoe Soina klimaatactivist werd

Soina is een Keniaanse milieuactiviste uit de Maasai-gemeenschap, een patriarchale minderheidsgroep in Kenia. Al jong werd ze geconfronteerd met de uitdagingen en kansen in haar omgeving. Ze werd een stuwende kracht achter sociale verandering door zich in te zetten voor milieubehoud. Een omstreden kwestie in deze regio en het hele land.

Soina begon haar milieustrijd al op 17-jarige leeftijd. Ze is één van Kenia's jongste milieuactivisten en richtte drie jaar geleden de organisatie 'Spice Warriors' op om milieubehoud te promoten.

Foto via Anita Soina

Een parlementszetel om beleid te voeren op het gebied van klimaatverandering

Toen we Soina spraken, zei ze dat ze verliefd is op het milieu en alleen die ene meester dient en dat is de natuur. In mei 2015 gaf ze een TED-talk over milieubescherming door sociale verandering.

Volgens Soina voert ze haar strijd om een parlementszetel niet alleen om te vechten voor haar gemeenschap, maar ook om de positie te gebruiken om beleid te voeren op het gebied van klimaatverandering. "Ik kom uit een herdersgemeenschap die is getroffen door klimaatverandering. Die verergert de armoede, dus ik zal de positie gebruiken om mijn mensen sterker te maken", aldus Anita Soina.

De kans om bomen te laten groeien door de universiteit en social media 

Soina, die onlangs afgestudeerde aan de Multimedia University met een graad in Public Relations en Corporate Communication, heeft haar collega's op de universiteit gemobiliseerd om ook actief te worden tegen klimaatverandering.

Ze gebruikte haar social mediakanalen om hartstochtelijk te pleiten voor sociale verandering in Kenia en de rest van de wereld door middel van milieubeleid. Haar organisatie Spice Warrior heeft meer dan 300 vrijwilligers in meerdere landen. Waarbij ze kunst- en de entertainmentindustrie gebruiken om natuurbehoud te promoten.

Ze wijdt al haar verjaardagen aan het planten van bomen. En heeft er tot nu toe meer dan 300.000 geplant. “Milieubehoud is mijn passie, met name de belangenbehartiging en het planten van bomen. Ik heb geen milieu-opleiding gedaan, maar dat maakt me niet minder milieubewust.”

Soina nam na de middelbare school deel aan mentorprogramma's en wilde activist zijn voor sociale verandering voor SDG 13, met de nadruk op klimaatactie. Ze heeft inmiddels veel geleerd over klimaatverandering en opwarming van de aarde. Soina begreep dat ze het niet alleen kon redden en besloot een beweging op te zetten van jonge mensen die haar volgden op social media en samen met haar bomen wilden planten. Ze leerde jongeren hoe ze verandering kunnen brengen en hoe ze kunnen bijdragen aan het milieu.

Ze nam ook deel aan opruimprogramma's en het planten van bomen in haar gemeenschap.

Foto via Anita Soina

In de voetsporen van een Nobelprijswinnaar

Door haar passie voor het milieu te gebruiken om haar politieke ambitie te voeden, treedt ze in de voetsporen van Wangari Mathai, een Keniaanse sociale, ecologische en politieke activist en de eerste Afrikaanse vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede won.

Soina zegt tot nu toe meer dan 1.500 bomen in Kajiado te hebben geplant met een overlevingspercentage van 85 procent. Ze werkt samen met Bosbeheer, waar ze een voortrekkersrol heeft gespeeld bij de herbebossing in Isinya en Oloolua. Soina werd lid van de Green Thinking Action Party (GTAP), de politieke partij waarmee ze in het parlement hoopt te komen.

Soina voegde eraan toe dat ze tijdens haar huis-aan-huis-verkiezingscampagne de bewoners moet informeren over het belang van het planten van bomen, naast het vragen om hun stem. “Ik word gedreven door de belangrijke rol die politiek speelt in internationaal milieubeheer, economische en sociale welvaart van gemeenschappen. actieve politieke arena.".

“Mijn overweging is om de ‘groene oorlog’ te voeren vanuit de wandelgangen van de macht. En om tegelijkertijd de jonge mensen, kinderen en vrouwen te vertegenwoordigen die sterk onderbedeeld zijn in de politieke arena.”

Ben je geïnspireerd door Sonia's strijd voor het milieu? Steun dan ook de Water Wake-Up Call en roep samen met ons om aandacht voor het klimaat. 

Draag bij aan de oplossingen voor de watercrisis.

Doneer